MIT

“Lean startup” for dummies

Entreprenørskap er håndverk, ikke vitenskap. Ingen kan garantere deg suksess, men noen tilnærminger er bedre enn andre, og ofte er det hensiktsmessig å prøve verktøykassen som har fått merkelappen «Lean Startup» (LS).

Lean Startup bevegelsen er ikke ny. For 10-15 år siden fikk den for alvor gjennomslag i USA, og særlig blant programvareutviklere som sluttet å skissere store leveranser i detalj og begynte å lansere små biter av koden for å finne ut hva brukerne trengte. En annen viktig inspirasjonskilde er produksjonsindustri og kvalitetssirkler, altså teknikker får å kontinuerlig mål sine resultater og justerer seg frem til en bedre prosess. De samme teknikkene kan entreprenører bruke for å finne ut hva markedet ønsker og om det er mulig å få betalt.

Enkelt sagt fungerer tilnærmingen slik: begynn med å lage en skisse av hva du vil gjøre og hvordan du tror brukere og kunder vil reagere. Deretter skal du kjøre det enkleste tenkelige eksperimentet du kan tenke deg for å prøve å ta livet av ditt eget eksperiment. Du skal stille deg selv spørsmål om hva du må tro på for å lykkes og hvilke av antagelsene som er mest usikre og har størst konsekvens, og så sette antagelsene dine på en realistisk prøve.

Den beste måten å gjøre testen på er å lansere et «minimum viable product» (MVP). Begrepet er misforstått, for man skal ikke bygge produkter og i hvert fall ikke robuste (viable) produkter – men man skal gjøre noe minimalistisk. Kanskje kan du lage en produktbrosjyre for noe som skal komme i fremtiden og se hva slags respons du får på den. Husk å gjøre deg opp en forventning før du gjør eksperimentet, ellers er det alt for fristende å se hva som skjer og bestemme seg for at eksperimentet var vellykket.

Nesten alltid blir man skuffet av de første eksperimentene – det er derfor det ser så viktig å legge så lite innsats som mulig i et MVP. Hensikten er å lære og justere – når den syklusen har gått en del ganger, er sjansene mye større for at din løsning er akkurat det som verden trenger.

Vil du vite mer, gå til www.aggrator.com og last ned en ressurspakke med gode videoer og lenker til gode forklaringer som ligger åpent tilgjengelig for publikum.

pexels-photo-975416

CTA

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque et justo pharetra, bibendum elit et, sodales leo. In in purus id velit gravida scelerisque ut vel odio. Morbi rutrum consectetur risus in ultricies.

Del denne artikkelen

Statisk seksjon

Screenshot 2022-03-26 at 19.33.41

Kontakt oss

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque et justo pharetra, bibendum elit et, sodales leo. In in purus id velit gravida scelerisque ut vel odio. Morbi rutrum consectetur risus in ultricies.