Mycela – Gror fremtidens materialer av sopp og lokalt avfall

Pressemelding av 18 Mar 2021, fv. Renée Isabel Bakkemo, Maria Helena Aaslund, Andrea Gamst

I dag lanseres Mycela, Norges første produsent av 100% biologisk nedbrytbart mycelium-materiale. Som ett av våre nyeste inkubatorselskaper ser Aggrator frem til å bidra til denne utviklingen og mulighetene dette byr på for en renere, bedre verden.

Mycela utnytter mycelium (soppens rotsystem) og lokalt avfall for å lage et karbon-negativt, organisk og sirkulært produkt som et alternativ til tradisjonelle materialer innenfor interiør, emballasje og arkitektur. Materialet lages på 7-10 dager med svært få resurser, og kan kastes i hagen etter bruk der det naturlig brytes ned.

Mycela består av tre ambisiøse, miljøbevisste og framtidsrettede kvinner som ønsker å radikalt endre måten vi designer, produserer og forbruker produkter. Det er nok prat – på tide med faktiske løsninger. Kvinnene har ulik bakgrunn, men de deler en lidenskap – utforsking av soppens egenskaper og hvordan de kan brukes for å løse miljøproblemer. Andrea er kunstner og fotograf, Maria har bakgrunn innenfor business og markedsføring, og Renée er molekylærbiolog med en
spesialisering i soppriket. Sammen skaper de et unikt team som er fast bestemt på å skape positiv endring i markedet.

“Disse damene er fryktløse og ambisiøse. De har både planene og ideene som skal til for å lykkes. Selv er jeg blant de første i køen når de bærekraftige produktene deres kommer ut på markedet.”

– Sarah Lerche (grunnlegger av Escalon Services og mentor til Mycela)

Mycela bruker mycelium-teknologi som går ut på å bruke mycelium (rotsystemet til sopp) og lokalt avfall for å skape fremtidens materialer som er positive for både mennesker og miljøet. Gjennom å bruke en levende organisme som sopp, ønsker de å transformere ulike typer organisk avfall som f.eks trevirke, tekstil, papp o.l til et konkurransedyktig, kostnadseffektivt, sirkulært og 100% bærekraftig alternativ til tradisjonelle materialer med høyt miljøavtrykk. Den gjør dette
ved å konsumere næring gjennom en naturlig prosess som krever minimalt med ressurser.

Gjennom varmebehandling avsluttes prosessen ved å dehydrere myceliumet, som også reduserer vekten til materialet. Resultatet er et sterkt, fleksibelt og lettvektig biomateriale med et sett attraktive egenskape som utfordrer status-quo. Biomateriale er: karbonnegativt, giftfritt, sterkt, fleksibelt, holdbart, brannsikkert, vannavstøtende og 100% biologisk nedbrytbart. I tillegg vil
produksjonskostnadene holdes lave.

Vår visjon er å kunne tilby et alternativt materiale til ulike produsenter innen forpakning, møbler/ interiør og byggeindustrien som ønsker å bevege seg mot en mer sirkulær produksjonsmodell. Mycela ønsker å hjelpe til med å øke hastigheten mot det grønne skiftet, og biomaterialet vårt støtter hele 9 av FNs bærekraftsmål, sier Grunnlegger og CEO i Mycela, Renée Isabel Bakkemo. Mulighetene Mycelium-teknologi besitter har allerede fått stor oppmerksomhet utenlands blant store motehus som Hermés, Stella Mccartney og Adidas, som alle har tatt i bruk mycelium teknologi i deres produkter. Det er nå på tide at Norden også får øynene opp for dette fantastiske materialet.

Team:
Founder and CEO, Science & Research: Renée Isabel Bakkemo
Co-Founder, Product & Business Development: Maria Helena Aaslund
Co-Founder, Creative Direction & Relations: Andrea Gamst

For mer informasjon, kontakt:

Renée Isabel Bakkemo
98013666
renee@mycela.no / contact@mycela.no